Unknown
Picture :  Credit to MR.Google

heheheh tiba2 tekak nie rasa teringin nank makan ikan pari masak asam pedas.. google punya google jumpa la resepi nie.. warna die menarik giler dan pekat tu yang buat aq lagi terliur tu.. ok moh la kita tengok resepi die ea ^_^

Bahan-Bahan



* Ikan Pari (1kg)
* Cili kering (20 biji - dikisar)
* Bawang Merah (4 Ulas - dikisar)
* Bawang Putih (4 Ulas - Dikisar)
* Belacan (sedikit)
* Serai ( 1 Batang dititik)
* Bunga Kantan ( 1 Batang)
* Daun Kesum ( sedikit)
* Lada Hitam ( 1 sudu besar -ditumbuk)
* Jintan Manis (1 sudu besar - ditumbuk)
* Air Asam Jawa (1 mangkuk)
* Garam (secukup rasa)
* Gula (secukup rasa)
* Serbuk Perasa (secukup rasa)
* Minyak untuk menumis

Cara penyediaan :-

1) Rendam cili kering di dalam air panas selama 10 ke 15 minit, kemudian bersihkan dan kisar hingga lumat.
2) Kemudian ambil bawang merah, bawang putih,belacan dan kisar sehingga lumat.
3) Panaskan Minyak, Masukkan bahan2 tumis tadi (bawang putih, bawang merah dan belacan)
4) Tumis bahan2 tadi sehingga naik bau dan kekuningan. Kemudian masukkan cili kisar dan kacau sebati. 
5) Masukkan serai, lada hitam dan jintan manis dan kacau lagi. Kemudian biarkan sehingga pecah minyak.
6) Setelah pecah minyak boleh la korang masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih.
7) Setelah mendidih korang masukkan ikan pari, bunga kantan dan daun kesum. Kacau sebati.
8)Akhir sekali tambahla garam, gula dan serbuk perasa mengikut cita rasa korang. 
9) Biarkan sebentar sehingga kuah agak pekat. Masak sehingga ikan masa ea. Bagi sesiapa yang x suka pekat sangat boleh la tambah air.
10) Ikan Masak Asam pedas korang dah siap untuk dihidang.

SELAMAT MENCUBA!!
            
Big Love and Hug
WanieZulkafli
 xoxo
0 Responses

Post a Comment